Folsyra (vitamin)

RDI: Folsyra 0,1 – 0,2 mg

Folsyra behövs för bildningen av röda blodkroppar, celldelningen och proteinomsättningen.

Här finner du folsyra

I gröna bladgrönsaker, som t.ex spenat, grönkål, grönsallad och broccoli.
Finns också rikligt i lever, samt i spannmålsprodukter.

Bristsymtom

Tarmbesvär i form av bl.a. diarrér, blodbrist och störd blodbildning.
Brist förekommer vid ensidig kost,
och ofta i samband med brist på vitamin C.
Personer i farozonen, är förutom de som äter ensidigt,
också de som äter för lite, samt de som slarvar med intaget av färska grönsaker.

Värt att veta

Folsyra är ett vattenlösligt vitamin, och känsligt för luft, värme och ljus.
Detta bidrar till att stora mängder av vitaminet försvinner vid matlagning.
Undvik helst varmhållning av maten, upprepad uppvärmning och långvarig kokning. Det är faktiskt så mycket som 70-90% av vitaminet som försvinner då man tillagar maten.

© Copyright DD´s Friskvård 1997-2024