Vitamin K

RDI: Vitamin K (fyllokinon och menakinon) 0,065 – 0,08 mg

K-vitamin behövs, för blodets normala levringsförmåga.

Det finns två olika grupper av vitamin K

K1 (fyllokinon), som kommer från växtriket,
och K2 (menakinon), som kommer från djurriket och bakterier.

Här finner du vitamin K1

I mörkgröna grönsaker, som spenat, broccoli och brysselkål. Även vit-, röd- och grönkål innehåller en hel del vitamin K1.

Här finner du vitamin K2

I inälvsmat – som hjärta, lever, njure, samt i ägg.
Vi producerar även vitaminet med hjälp av våra egna tarmbakterier.

Bristsymtom

Bl.a. ökad risk för livshotande blödningar, men dessa tillstånd är mycket ovanliga. Patienter med blödarsjuka, får givetvis ha koll på sitt K-värde.

Värt att veta

Vitaminet lagras inte i kroppen någon längre tid – trots att det är fettlösligt!
K-vitamin är mycket känsligt för solljus (UV-ljus). Bra att förvara sina vitaminer mörkt och svalt. Äter du blodförtunnande medel (ex Warfarin), är det viktigt att inte få för mycket  K-vitamin.

© Copyright DD´s Friskvård 1997-2024