RDI: Vitamin B1 (tiamin) 1,1 – 1,4 mg
Vitamin B1 behövs bl.a för nervsystemet,
mag-och tarmkanalen, aptiten och normal energiproduktion.
Här finner du vitamin B1
B1 finns i de flesta livsmedel, faktiskt.
Rika källor är tex. magert griskött, inälvsmat och torkade baljväxter, groddar, ärtor, böner, mjölk, ägg, spannmåls- och fullkornsprodukter.
Bristsymtom
Brist på B1 är mycket ovanligt i Sverige, för vi äter tillräckligt med färsk mat!
De som lever i farozonen, är t.ex anorektiker och alkoholister, som inte får i sig tillräckligt med näring.
Vid lindrig brist uppstår bl.a. trötthet, koncentrationssvårigheter och aptitlöshet.
Långvarig brist leder till sjukdomen Beri-beri (enorm trötthet),
som yttrar sig i skador på bl.a. muskulaturen, hjärta och nerver.
Värt att veta
B1 är ett vattenlösligt vitamin – och kan inte lagras i kroppen.
Vid bakning med alkaliskt bakpulver, försvinner B1 så gott som helt och hållet.
B1 urlakas dessutom vid långvarig kokning, och är känsligt för värme och luft.
Gravida kvinnor behöver öka sitt intag av tiamin – vitamin B1!