Att något så sött och gott, kan vara så nyttigt!

Sedan tiotusentals år tillbaka, har människan älskat honung.
Det finns historiska fakta, som bevisar att utvinningen av honung,
utvecklades till fullo bland folken som bodde vid de scweiziska sjöarna -
vid juratiden (210-140 miljoner år sedan)!

Honung har alltid betraktats som något rent i en mindre ren värld,
och dess sötma och dess otroligt läkande egenskaper,
har förbryllat och med glädje berikat människan i alla tider.
Men vad är egentligen honung för något?

Ja, det är naturens eget sötningsmedel, som produceras av biet,
och egentligen är det en mycket söt blomsternektar.
Vattnet i nektarn har delvis dunstat,
vilket gjort att den söta nektarn förvandlats till något
segt smaskens av flitiga bin!
Honung är färdigsmält mat (har ju gått genom biet),
vilket innebär att vi bara behöver en liten mängd honung,
för att vi ska kunna tillgodogöra oss des energi.

Honung innehåller bl.a några upplösta sockerarter (sukros, glukos, fruktos),
blandade mineraler (bl.a järn, kalcium, mangan, kalium, koppar, magnesium
fosfor), vitaminer(bl.a B1, B2, B3, B5, B6, C, K) och proteiner.

Som sårsalva är honungen oumbärlig.
Den är bakteriedödande och håller rent.
Men det gör den även inne i kroppen då man äter den.
Som förkylningsmedel, i exempelvis té, är den lenande.

En annan sak som är så fantasktisk med honung,
är att när man äter den, producerar den en syra - som faktisk hjälper
njurarna att transportera bort gifter från kroppen!

Den mest populära honungen, är klöverhonungen,
men det finns en och annan intressant variant av honung runt omkring.
Exempelvis jasmin- eller krusbärshonung (den sistnämnda är havsgrön)
från Frankrike, eller bomullshonung från Alabama,
eller varför inte grapefrukthonung från Texas, USA?
Spanien är känt för sin rosmarinhonung och Skottland för sin ljunghonung,
som innehåller mycket höga halter av mineraler.
New England, Australien, producerar en ljuvlig hallonhonung,
men de har dessutom den fantastiska eucalyptushonungen,
som används otroligt mycket som läkemedel.
Den stärker bl.adet allmänna hälsotillståndet.

OBS!
Se till att vätskan du blandar honungen i, inte överskrider 50 grader!
Då förstörs många av de välgörande ämnena i honungen.