Mängd energi i fett och olja: 9 kalorier per gram.
Mättat fett finner du i mjölk, smör, grädde, ost, kött, fet fisk, charkvaror, hårda margariner, kokos- och kakaofett.
Essensiella fettsyror finns dock i framför allt fet fisk – såsom ex. lax, makrill, öring sill och sardiner. Framför allt hittar du Omega 3 här. Dessa fettsyror minskar uppkomsten av andra fetter i blodkärlen, ser till att blodkärlen hålls elastiska och starka – och hjälper blodkärlen att göra sitt jobb!
När vi ändå är inne på ämnet fett, kan jag berätta lite om detta.
Det är faktiskt en stor skillnad på fett och fett.
Mättat fett, som jag nämnde här ovan, är mindre bra för hälsan i för stora mängder.
Men – fett är något vi absolut måste ha för att kunna leva.
Fett behövs bl.a för att ta upp de fettlösliga vitaminerna i kroppen.
Slarvar du med ditt fettintag, riskerar du att få sjukdomstillstånd,
pga långvarig vitaminbrist av de fettlösliga vitaminerna!
De sundare fetterna är enkelomättat och fleromättat fett. (dessa kallas ofta gemensamt för just omättade fetter) Källor till dem är bl.a oliver, avocado,
nötter, mandlar, frön, majs och solroskärnor.
Essensiella fettsyror, har du även i dessa oljor. Framför allt omega 6 och omega 9. De har lika viktiga uppgifter i kroppen, som Omega 3. Det kan tyckas märkligt, att vissa fetter/fettsyror faktiskt hjälper kroppen att bli av med andra…
Men – en bra liknelse är: Om du har svåra fettfläckar på hård yta, kan du inte få bort dem med vatten – du behöver ta till något som innehåller fett! Här på Västkusten, har jag många gånger trampat i tjära ute på klipporna – och tro mig, det finns inget som tar bort dem lättare – än lite olja, eller en klick smör!
Kombinera nytta och nöje i köket!
Ja, det är faktiskt något man gör, när man använder olivolja i sin matlagning!
Den inte bara smakar gott, den innehåller mer nyttigheter än vad många är medvetna om. Den är rik på E-vitamin, som är en antioxidant, samt innehåller en del livsnödvändiga fettsyror.
De senaste rönen från forskarna, är att olivolja även skyddar mot cancer.
Det bästa området för olivodling anses vara Katalonien, i Spanien,
men det odlas oliver i länderna runt hela Medelhavet.
Olivoljan skall förvaras svalt, helst i kylen.
Den kan bevaras i upp till 2-2½ år.
De forntida egypterna kände till olivoljans vårdande och välgörande verkan,
och använde den för att läka sår och vårda sin hud.
Solrosoljan, är också en mångsidig ”hjälpreda” för kroppen,
och detta på många olika sätt. Den är ljuvlig som bas till massage-oljor, hårinpackningar m.m.,
men dess största effekt har den då man använder den i sin matlagning!
Den är rik på bl.a. linolensyra, som är livsnödvändigt (essensiell)
för att våra celler i kroppen skall hållas intakta och friska.
OBS! Då man använder den i matlagningen, ska man vara noga med att inte ha för hög värme, och att man byter olja om man skall steka i omgångar.
Vidbränner man maten, bildas toxiska (giftiga) ämnen, som är cancerframkallande. Men bara sänk värmen på spisen, och låt det ta lite längre tid istället.