Energimängd: 1 gram protein ger 4 kalorier.
Proteiner är kroppens byggstenar, så det är mycket viktigt att man får i sig det man behöver varje dag.
Livsmedel baserade på kött, fisk, mjölk och ägg står i dag för största delen av proteinintaget. Men…. Vegetarianernas tid är faktiskt riktigt på ”G” – eller hur…? Det är idag hur lätt som helst, att uppnå ett fullgott proteinintag med antingen en laktovegetarisk (mejerivaror + ägg) kost – eller en helt vegetabilisk (vegansk) kost.
Exempel på vegetariska livsmedel med hög proteinhalt är:
baljväxter (bönor och ärter), soja, bovete, quinoa , spannmålsprodukter, nötter och fröer.
Enligt Livsmedelsverket bör 10-20 % av dagsbehovet av kalorier komma från protein, vilket generellt motsvarar 50-60 g protein per dag.
Men – själv räknar jag basmängden på 1 gram per kilo kroppsvikt. Utöver det kan man behöva mer (eller mindre – om man överdoserar), beroende på hur man lever, arbetar, tränar etc. För att kunna bygga muskler, kan t.ex. behovet hos både idrottare – och vanliga aktiva människor – variera mellan 1,2 och 2,0 gram av fullvärdigt protein per kg kroppsvikt. Detta, beroende på typ av idrott och hur den utförs. Detta gäller även dem, som har fysiskt arbete av olika slag!
Sönderdelningen av proteinerna, startar i magsäcken, och fortsätter i tolvfingertarmen, med hjälp av sekret från bukspottkörteln. Många kan känna plötsligt illamående vid måltid med höga halter av protein, framförallt i kombination med mycket fett. Orsaken är oftast, att bukspottskörteln inte riktigt ”hinner med” i nedbrytningsprocessen. Händer detta dig, så pröva att äta lite mindre portioner – och ät även långsammare.