Gör dina egna örttéer
Att gå ut och plocka sina egna blad, blommor och bär,
torka dem och göra sitt eget té, är både nyttigt och roligt!
Vi verkar vara inne i ett ”bär-era” nu, för det har vuxit hej vilt överallt de senaste två åren, och bär har absolut kommit in i köket igen – och detta kan vi nog tacka innedrinken ”Smoothie” för!
Det bådar gott för oss plockare (och förhoppningsvis en och annan ny plockare…?). Passa på att ta en promenad i skog och mark, och smaska på naturens frukter och bär när den tiden är inne.
Men glöm inte bladen!
Det är framförallt blommor och blad man använder när man gör téer,
men även bark, rot och stam förekommer i många recept. Frukterna skapar styrka på f.a smaken, och ger en del vitaminer och mineraler dessutom. Även blommorna blommorna bidrar en hel del till smaken, tack vare sin nektar.
OBS! Tänk på att handskas varsamt med levande växter i naturen. När du plockar, ta inte allt du ser. Spara blad och rötter, så att växten har kvar att livnära sig på – så att den kan läka och växa till sig igen.
Grundrecept för blad & blommor:
I regel går det åt ca 1 smått rågad tesked torkade örter per 3 dl vatten.
Lägg örterna och vattnet i en tekanna och låt allt bara koka upp.
Lägg på locket och dra bort tekannan från värmen.
Låt téet dra i 15 min och sila därefter.
Tillsätt inte mjölk (det hämmar en del av upptaget), men gärna en sked honung!
Grundrecept för rot & bark:
Ta samma mängd ört som vid blad & blommor.
Lägg örterna och vattnet i en tekanna, men låt allt koka upp och sedan småkoka i 5-10 minuter på svag värme.
Lägg på locket och dra bort tekannan från värmen.
Låt téet dra i 15 min och sila därefter.
Även här, är det gott med lite honung i.